Kropverstopping
Een langdurig
eenzijdige voeding zorgde ervoor
dat Rikkie een tekort kreeg aan allerlei voedingsstoffen,
zoals eiwitten en vitaminen. Hierdoor was hij vatbaar geworden
voor infectieziekten zoals psittacose, een infectie van
longen en luchtzakken en voor deficiëntieziekten. Door
een tekort aan eiwitten waren zijn borstspieren, de vliegspieren,
blauw in plaats van mooi roze en door een vitamine A gebrek
was het slijmvlies van de krop zo gezwollen en ontstoken
dat zaden niet meer passeerden. Rikkie werd opgenomen en gehuisvest in een kooi met een warmtelamp. De eerste dag werd regelmatig een dik, taai slijm uit de krop gemasseerd. Om er zeker van te zijn dat hij voldoende voeding en medicijnen binnen zou krijgen, werd een aantal malen per dag vloeibare voeding, antibioticum en een vitamine preparaat met een kropsonde rechtstreeks in de krop ingebracht. De volgende dag zat er al geen slijm meer in de krop, maar hij maakte nog wel regelmatig “worgbewegingen” en slikte lucht in. In de loop van de dagen hebben we de vloeibare voeding wat dikker gemaakt door het te mengen met wat gemalen compleet voer. Na 5 dagen was Rikkie zover opgeknapt, dat de eigenaren zijn verzorging zelf weer over konden nemen. De eigenaren kregen uitgebreide informatie mee over trucjes om Rikkie over te wennen op het nieuwe compleet voer, hoe antibioticum toe te dienen en over de huisvesting van een zieke vogel. Wist u dat….
|
Dat zaden toch vaak als enige voedingsbron in winkels aangeboden worden, komt omdat zaden goedkoop zijn, makkelijk op te slaan en graag door de vogels gegeten worden. Slimme vogels eten alleen de lekkere zaadjes (zonnebloempitten) uit het voer. In het verleden heeft men geprobeerd door allerlei stoffen aan het zadenmengsel toe te voegen het voer compleet te maken. De meeste vogels eten echter de zaadjes ertussenuit en laten de gezonde korrels liggen. Voedingsfouten spelen in de vogelgeneeskunde een belangrijke rol. Door tekorten in de voeding worden vogels chronisch ziek, krijgen veerafwijkingen en kortademigheid, zijn minder vruchtbaar, en gaan voortijdig dood. De meeste klachten treden pas op na vijf tot tien jaar. Dit betekend dat als een papegaai vrolijk en actief is, dat niet altijd betekent dat de vogel gezond is. Ook is het bij zieke vogels vaak opmerkelijk dat deze juist meer gaan eten. Goed eten is dus ook niet altijd een teken van een goede gezondheid.
Vogels krijgen bij voorkeur twee maal daags eten. Vogels met een krop eten ook in de natuur twee periodes van de dag. ‘s Morgens wordt gegeten voor de dag en ‘s avonds voor de nacht. Het voerbakje moet tussendoor bij voorkeur leeggegeten zijn. Tussendoor krijgen de vogels versnaperingen en extraatjes. Hoeveel voeding moeten we geven? Uitgangpunt is een dag portie. Het dagportie is de hoeveelheid die een vogel per dag wil opeten. Bij meerdere vogels in dezelfde kooi is het verstandig om met gescheiden voerbakjes te werken. Complete korrelvoeders (Bingo, Nutribird, Harrison’s Bird Foods, Kaytee). Er zijn tegenwoordig een aantal goede korrelvoeders voorhanden. Het voordeel van deze complete voeders is dat papegaaien niet meer kunnen selecteren en dus alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Bij wat oudere vogels die langdurig zaden gegeten hebben, kan het wat lastig zijn de vogel over te wennen, omdat hij de korrels niet onmiddellijk als voer herkent. Het is onze ervaring dat het een gemotiveerde eigenaar altijd lukt de vogel om te schakelen op een korrelvoer. Gegevens complete voeders:
![]()
Er zijn verschillende methoden om vogels over te wennen.
Vogels kunnen niet lang zonder energie (voeding). U moet er daarom wel op bedacht zijn dat de vogel niet teveel afvalt. Controleer of de vogel inderdaad eet, en het voer niet alleen vermorst. Het aantal keren dat de vogel per dag ontlasting (het donkere wormpje) produceert moet na de verandering van voer onveranderd blijven. Als de vogel onvoldoende eet, produceert hij alleen nog de witte fractie (uraat uit de nieren) met wat water (urine). Grit
Versnaperingen (maximaal 15-20% van de voeding)
Wist u dat:
|