Hoe kan ik Hennes tabletten ingeven? Medicijnen worden voorgeschreven, maar hoe geef je ze in. Dat is niet altijd even makkelijk. Katten hebben goede wapens waar je maar beter respect voor kunt hebben. Met wat handigheidjes lukt het meestal wel. Sommige tabletten zijn smakelijk gemaakt en worden zo opgegeten. Vaak is het mogelijk de tabletten
met de achterkant van een lepeltje fijn te wrijven tot een
poedertje en dit door wat blikvoer te mengen. Het allernieuwste wormmiddel kan zelfs , net als vlooienmiddelen, in de nek op de huid gedruppeld worden! Het middel wordt via de haarzakjes in de huid door het lichaam opgenomen. Er blijft toch een aantal medicijnen over dat rechtstreeks in de mond ingegeven moet worden. Op de foto’s kunt u zien hoe
we Hennes, een lilac tabby Britse korthaar, een tablet ingeven.
|
Een traumapatiënt: Max is aangereden!
Zijn staart hing er maar slap bij. Tijdens het wegvluchten was er een wiel over zijn staart gereden. Halverwege de staart waren de staartwervels wel een cm uit elkaar getrokken en andere wervels waren verschoven. De staart was verlamd en de kans was aanwezig dat een deel van de staart niet levensvatbaar zou blijken. Als er heel hard aan een staart wordt getrokken, wordt er ook getrokken aan de zenuwen van het ruggenmerg, die naar de blaas en het rectum (het deel van de darm net voor de anus) gaan. Bij Max waren deze zenuwen duidelijk beschadigd, hoewel er wel enige activiteit was. Hij voelde wel dat hij naar de bak moest, maar verloor dan toch onderweg de ontlasting. De blaas was verlamd, maar de afvoergang van de blaas was wel actief. Het probleem van de knie en de staart is goed op te lossen, maar de vooruitzichten van een blaasverlamming zijn niet erg goed.
Er werd voor Max een behandelplan
opgemaakt. Hij zou een aantal dagen in de kliniek opgenomen
worden tot de eigenaren zelf de behandeling over konden nemen.
Een paar maal per dag werd de blaas met een katheter (slangetje
via de penis) geleegd, verder kreeg hij een sterke pijnstiller,
antibioticum en medicijnen die de blaas doen samentrekken en
andere medicijnen die de sluitspieren van de blaas juist ontspannen. Max knapte snel op. Hij ging zijn
zere poot weer aardig belasten, vond het eten erg lekker en
rolde op zijn rug om geaaid te worden. Het katheteriseren en
leegdrukken van de blaas bleef hij echter erg vervelend vinden,
waardoor het voor de eigenaren thuis niet goed te doen was. Er werd besloten via de buikwand
een permanent slangetje in de blaas aan te brengen. Max kreeg
een tuigje om en het uiteinde van het slangetje werd op zijn
rug aan het tuigje vastgemaakt. Het is nu heel eenvoudig via
het slangetje urine af te zuigen. Als hij staat te eten merkt
hij het niet eens. Op deze manier kan de blaas klein gehouden
worden en het herstel afgewacht. Op dit moment is Max thuis. Een groot deel van de urine plast hij zelf uit (hoewel nog niet op de bak) en er wordt nog maar weinig urine afgezogen. Er zit vooruitgang in. De ontlasting verliest hij echter nog steeds. We zijn nu een week verder en in 6 weken kan er nog verbetering optreden. Er is goede hoop.
Halverwege navel en bekkenrand werd een klein sneetje in de huid en in de buikwand gemaakt. De blaaspunt werd vastgepakt en voorzichtig naar buiten getrokken. Vervolgens werd de blaaspunt vastgehecht aan de spieren van de buikwand en aan de huid. Een katheter van 2 mm werd door een gaatje in de blaaswand naar binnen geschoven. Het ballonnetje aan het einde van de katheter werd opgeblazen en moet er voor zorgen dat er geen urine langs de katheter uit de blaas kan lekken. Aan de buitenkant werd de katheter met een speciale afsluiting aan de huid bevestigd. Tuigje en buikverband zorgen ervoor dat alles netjes blijft zitten.
|
|||||||
Gedrag
Veel gedragingen die ons niet goed uitkomen, zoals plassen in huis, is voor de kat een normaal gedrag. Katten zijn van oudsher solitair (alleen) levende dieren. Alleen voor de paring is er contact en tijdens het opgroeien van de kittens. Jagen doet de kat alleen. Zijn jachtterrein moet daarom zo groot zijn dat er genoeg prooidieren zijn om te kunnen overleven en om gezond te blijven. Wilde katten ontwikkelden een systeem om hun eigen en anders territorium te herkennen. De kat communiceert met geursignalen, enerzijds als herkenningsteken voor hemzelf en anderzijds om een signaal af te geven aan katten die toevallig in de buurt komen. Hierdoor worden conflicten voorkomen. Omdat katten elkaar niet hoeven te zien om te communiceren hebben zij geen lichaamstaal ontwikkeld en is er onderling geen hiërarchie. In de loop van de eeuwen is de kat meer in de omgeving van mensen gaan leven. Voor de mens was dat plezierig omdat ze de muizen bij de voedselvoorraden wegvingen en de katten vonden er een goede voedselbron. Door de overmaat aan voedsel konden de territoria van de katten kleiner worden en leerden ze andere katten en de mens in hun nabije omgeven tolereren. De gedomesticeerde katten hebben geleerd in groepen te leven waarbij, door kopjes geven en het met de flanken langs elkaar wrijven de geur van de groep wordt afgegeven. Een kat van buiten, die niet de geur van de groep heeft, wordt nog steeds beschouwd als de indringer van weleer en veroorzaakt, angst en agressie. Het kan nu voorkomen dat in een groep huiskatten de ene kat door de ander niet beschouwd wordt als behorend tot de groep. De meeste eigenaren hebben alles wat de kat nodig heeft als eten, drinken en de kattenbak op één plaats staan, meestal in de keuken. Als dit het territorium van de ene kat is, betekent dit voor de andere kat veel stress om naar de kattenbak te gaan of te eten. Bovendien gaat een kat niet in de rij staan om naar de kattenbak te gaan. Als de bak bezet is, zal hij een ander plekje zoeken om zijn behoefte te doen. Om de harmonie in de groep te bewaren is het verstandig om kattenbakken, eten en drinken op meerdere plaatsen in het huis te zetten, zodat iedere kat er vrij toegang toe heeft. Contact met andere katten levert voor veel katten nog altijd veel stress op. De meeste gedragsproblemen bij katten worden hierdoor veroorzaakt.
Wist u dat...
|
!!! EEN KAT IS GEEN KLEINE HOND !!! Katten werden in het verleden (en soms nog), zeer ten onrechte, behandeld als kleine honden.Er zijn echter grote verschillen in leefwijze, in voeding, gedrag en in lichaamsfuncties. Onderzoek en behandeling vragen dan ook een eigen aanpak.
|
De ESFM is een Europese organisatie van dierenartsen, die zich sterk maakt voor onderzoek naar ziekten bij katten en de kennis daarover verspreidt middels de uitgifte van een tijdschrift en door het jaarlijks organiseren van een congres. Op 23-25 september 2005 werd
het 4e kattencongres georganiseerd. Gedurende
deze 3 dagen werden lezingen gegeven over onder andere -nieuwe ontwikkelingen in de
behandeling van kanker bij katten
|