Castratie versus sterilisatie

We spreken van een castratie als de geslachtsorganen, de eierstokken of teelballen, verwijderd worden. Bij een sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders alleen onderbonden. De dieren zijn dan weliswaar onvruchtbaar, maar de hormoonproductie blijft bestaan. Aangezien juist die hormonen de oorzaak zijn van uitingen die wij niet zo op prijs stellen, zoals de loopsheid van de teef en bijvoorbeeld het in huis plassen van katers, gaat het in de diergeneeskunde altijd om castratie.



Operatie van een pyometra. Een pyometra is een ontsteking van de baarmoeder waarbij zich pus in de baarmoeder opgehoopt heeft. Een normale baarmoeder is zo dik als een potlood. De baarmoeder op de foto is polsdik.
Castratie van de teef

Wat zijn de voor- en nadelen:

De voordelen:

  • Het teefje wordt niet meer loops. Geen opdringerige reuen meer rond het huis.
  • Geen last meer van schijnzwangerschap. Alle teefjes produceren als zij loops geweest zijn zwangerschapshormoon, ongeacht of zij gedekt zijn of niet.
  • Geen gevaar meer voor een baarmoederontsteking. Na iedere loopsheid komt de baarmoeder een periode onder invloed van het zwangerschapshormoon te staan. Hierdoor wordt de wand van de baarmoeder steeds dikker en neemt de weerstand tegen infecties af. Na het zesde levensjaar wordt de kans op een baarmoederontsteking vrij groot. De ontstoken baarmoeder moet dan geheel verwijderd worden. De operatie risico’s zijn, voor de dan zieke teef, groter (foto).
  • Teefjes hebben, als zij jong gecastreerd worden, veel minder kans op het krijgen van tumoren van de melkklieren.
  • Niet gecastreerde teefjes kunnen, als zij wat ouder zijn, zwangerschapssuikerziekte ontwikkelen.

De nadelen, want die zijn er ook:

  • We opereren niet graag een gezond dier. De ingreep is echter minder ingrijpend dan in het verleden. Vroeger werd de hele baarmoeder verwijderd. Omdat de baarmoeder een functie heeft bij de productie van bepaalde hormonen laten we die tegenwoordig bij voorkeur intact en worden alleen de eierstokken verwijderd.
  • De narcose is bijzonder veilig te noemen. Toch heeft iedere narcose invloed op de hart en longfunctie en houdt daarmee een klein risico in zich.
  • Gecastreerde teefjes hebben neiging zwaarder te worden. Sommige rassen zijn daar gevoeliger voor dan andere. Het is dan ook verstandig na de castratie de hoeveelheid voer te beperken.
  • Het komt een enkele keer voor dat oudere teefjes, door een verminderde hormoonproductie, moeite hebben de urine op te houden. Urineverlies kan dan optreden als ze slapen. Dit probleem is met medicijnen wel te verhelpen, maar kan toch vervelend zijn. Boxer-teefjes zijn hier extra gevoelig voor.

Het is verstandig de voor en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.Wij zijn van mening dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Hoewel in andere landen teefjes zonder problemen al voor de eerste loopsheid gecastreerd worden, geven wij er de voorkeur aan te wachten tot 3 á 4 maanden na het begin van de eerste loopsheid.