Feestelijke konijnen-entdagen

Op woensdag 7 en 14 maart en op donderdag 22 maart 2007 worden weer 3 konijnen-entdagen georganiseerd.

De dagen zijn zo ingericht dat er ruime gelegenheid is voor het geven van voorlichting en het beantwoorden van vragen van eigenaren. We hebben voor 2 woensdagen gekozen om kinderen de gelegenheid te geven mee te komen.

De assistentes zorgen voor lekkere knabbels voor de konijnen en iets lekkers voor de eigenaren.

Ineke van der Burg heeft speciaal voor deze entdagen lieve konijnenschilderijtjes gemaakt.

 
De schilderijtjes kosten 50 euro per stuk.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.


 

Klik hier voor een foto impressie van vorige entdagen (de foto's van al die leuke konijnen en hun baasjes zijn gemaakt door stagiaires Natalie en Claudia en assistente Annemarie).


Vaccinatie en konijnenpaspoort

Konijnen worden gevaccineerd tegen Myxomatose en het Viraal Hemorragisch Syndroom. De entingen worden genoteerd in een vaccinatieboekje. Dit konijnenpaspoort bevat tevens informatie over de ziekten waartegen wordt ingeënt en er is ruimte om bevindingen over ziekten en behandelingen te vermelden. 

Wegen

De konijnen worden gewogen en krijgen een uitvoerige gezondheidscontrole. Afname in gewicht kan een eerste symptoom van ziekte zijn.

Gebit

Het gebit wordt gecontroleerd omdat tanden  en kiezen verkeerd kunnen groeien. Het konijn kan daardoor niet goed meer eten en doorgegroeide elementen kunnen de mond  ernstig beschadigen.

Vacht  

De vacht wordt bekeken. Konijnen kunnen kattenvlooien krijgen en witte huidschilfers kunnen op mijten wijzen. In deze tijd van het jaar beginnen konijnen te verharen. Er wordt gedemonstreerd hoe je de vacht kunt plukken en hoe en waarmee je een konijn kunt borstelen. Dit is van groot belang omdat konijnen niet kunnen braken en al die opgelikte haren kunnen de maag verstoppen.  Een maagoverlading is een van de oorzaken van plotselinge sterfte bij konijnen.

Voeding

De voeding wordt besproken. Konijnen zijn, net als paarden, vrij uitgesproken graseters. Zij hebben erg veel ruwe celstof in het voer nodig. De ruwe celstof stimuleert het maag-darmkanaal waardoor er minder gevaar is voor verstopping  door bijvoorbeeld de genoemde losse haren.

Er zijn tegenwoordig goede konijnenvoeders die extra ruwe celstof bevatten.

Vliegen en maden

Voor buitenkonijnen  worden de mogelijkheden besproken  hoe voorkomen kan worden dat vliegen in de zomer eitjes leggen  in aangekleefde ontlasting of nattigheid  rond de anus. Ieder jaar weer zien we in de zomer konijnen, waarbij maden de huid, en soms ook de diepere weefsels ernstig aangetast hebben. Niet alle konijnen overleven dit.

Nagels

Konijnen lopen vaak op een zachte ondergrond en kunnen meestal niet graven. De nagels slijten daardoor onvoldoende af en moeten regelmatig geknipt worden.

Hart, longen en luchtwegen

Hart en longen worden beluisterd.  De konijnen worden gecontroleerd  op Pasteurellose, of ook wel “snot” genoemd. Dit is een bij konijnen veel voorkomende infectieziekte, die door een bacterie, Pasteurella multocida, veroorzaakt wordt. U kunt dit zelf controleren door naar de voetjes te kijken. Soms is aan neus en ogen  geen  vieze uitvloeiing te zien, omdat het konijn zich steeds wast. U vindt dan wel door pus aan elkaar gekleefde haartjes aan de voorpoten.

Baarmoeder  

Bij voedstertjes wordt gecontroleerd of de baarmoeder afwijkend is.  40-80% van de voedstertjes ouder dan 4 jaar ontwikkelt tumoren van de baarmoeder. Voor- en nadelen van castratie (het verwijderen van baarmoeder en eierstokken)  worden besproken.



Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen bij konijnen veelvuldig voor.

De tanden en de kiezen van konijnen (en ook bij cavia’s) groeien het hele leven door. Door het kauwen worden zij netjes kort gehouden. Als de stand van kiezen of tanden niet helemaal goed is, maken de tegenoverliggende elementen onvoldoende contact en slijten delen van de kiezen niet goed af. Hierdoor ontstaan bij de kiezen soms vlijmscherpe haken die bij de onderste rij kiezen meestal richting tong wijzen en de tong erg kunnen beschadigen, bij de kiezen van de bovenkaak wijzen de haken vaak juist richting wang (foto Reggie).

Tanden groeien helemaal naar buiten of juist (soms gekruld) naar binnen de mond in.

Bij Binkie waren de kiezen van de onderkaak helemaal richting wang gegroeid (foto). Tussen de rij kiezen en de wang was een holte ontstaan, waarin zich een hele prop hooi verzameld had.

Konijnen hebben maar een kleine mond, en wangen en tong zitten in de weg. Door met een lampje in de bek te kijken kan wel een indruk gekregen worden van het gebit, maar voor een goede inspectie en behandeling van het gebit is een narcose vereist.

Verschijnselen:

  • De dieren zijn niet ziek
  • Het konijn heeft honger, komt op het eten af, maar neemt het toch niet
  • Alleen zacht voer willen eten, zoals brood en andijvie
  • Speekselen
  • Bij het eten “mummelen” met de mond
  • Vermorsen van voer. Vaak lijkt het of het konijn eet, maar als je naast het bakje kijkt, blijkt al het voer ernaast in het stro te liggen
  • De keuteltjes worden steeds kleiner en minder in aantal
  • Diarree. Doordat het voer niet goed gekauwd wordt komen er te grove delen in de maag en de darmen. Dit veroorzaakt een verstoring van de normale bacterieflora in de darmen.
  • Vermageren. Uiteindelijk verhongert het konijn.

Behandeling en speciaal instrumentarium:

Bij Binkie zijn de kiezen richting wang gegroeid  
De tanden van Reggie worden met een slijpschijfje ingekort.
Om tijdens de behandeling een goed overzicht te hebben en ook goed achterin de bek te kunnen kijken en werken, gebruiken we een mondsperder, die de bek mooi open houdt , een wangspreider om de wangen opzij te houden en een tongspatel om de tong even weg te kunnen houden.

 

  • De kiezen worden met een elektrische frees gecorrigeerd. De frees heeft aan het einde een beschermkapje, zodat bij het vijlen van de kiezen de tong en de wang niet beschadigen. Kiezen kunnen meestal niet getrokken worden. De tegenoverliggende kies slijt dan niet meer af en groeit door. We kunnen er vaak ook niet goed bijkomen.
  • Tanden worden bij voorkeur met een slijpschijfje ingekort. Door de tanden met een tangetje af te knippen, kunnen de tanden splijten en ontstekingen veroorzaken. Dit is een goedkope methode, maar niet te verkiezen. Tanden kunnen wel operatief verwijderd worden. Dit moet met veel geduld en voorzichtig gebeuren. De wortels zijn zeer lang en vooral het bot van de onderkaak is maar dun. Soms breekt een wortel halverwege af en groeit de tand weer aan. Een tweede behandeling moet dan volgen. Plaatvormige stompe mesjes worden langs de wortel van de tand omhoog geschoven om de verbinding met de tandkas los te maken. Met een tangetje wordt de tand er vervolgens voorzichtig uitgeschoven.

Prognose:

Om het konijn wat op gang te helpen kan het nodig zijn een tijdje vloeibare voeding te geven. Omdat de oorzaak meestal niet weggenomen kan worden, komt het probleem wel weer terug. Tanden moeten iedere 6 weken gecorrigeerd worden. Voor kiezen volstaat vaak een tot twee keer per jaar.

Wist u dat:

  • Konijnen wel elf tot dertien jaar kunnen worden?
  • Konijnen net als paarden vrij uitgesproken graseters zijn?
  • Konijnen onbeperkt hooi moeten kunnen eten? Ze moeten er goed op kauwen en de ruwe celstof is van belang voor de structuur in maag en darmen.
  • Konijnen voor de ontwikkeling van een sterk gebit regelmatig buiten moeten komen zodat zij onder invloed van zonlicht voldoende vitamine D aan kunnen maken?
  • Een 'goede boer' twee keer per dag zijn 'vee' naloopt? Konijnen buiten ontsnappen nog wel eens aan de aandacht van de verzorgers. Konijnen horen twee keer per dag gecontroleerd te worden. Zien de keutels er normaal uit? Is de vacht schoon? Geen aangekleefde ontlasting bij de anus? Eet het konijn wel? Gedraagt het zich normaal, of blijft het maar liggen?


Myxomatose en de Virale hemorragische konijnenziekte (RHD).
 

Wat zijn Myxomatose en de Virale hemorragische konijnenziekte?

Beide ziekten worden door virussen veroorzaakt en zijn dodelijk voor het konijn. Zoals voor de meeste virusinfecties geldt, zijn er geen medicijnen voorhanden die, eenmaal zieke dieren, kunnen genezen.

Myxomatose

Ziekteverschijnselen: aanvankelijk koorts en algemeen ziek zijn, de ogen zijn ontstoken en de oogleden zijn gezwollen. Als het konijn dit stadium overleeft, ontstaan zwellingen (myxomen) aan de kop, oren, ledematen en geslachtsorganen. In de eindfase zijn de dieren apathisch en willen niet meer eten of drinken. De meeste konijnen overleven de ziekte niet.

Besmetting:

het virus wordt overgebracht door stekende insecten als muggen en vlooien. De ziekte veroorzaakt ieder jaar weer een slachting onder wilde konijnen en onder konijnen op kinderboerderijen.

 

Virale hemorragische konijnenziekte (RHD)

Ziekteverschijnselen: lusteloos, koorts, geen eetlust, snelle ademhaling, blauwe slijmvliezen, bloed uit de neus, soms wordt een bloederige diarree gezien of juist een verstopping. Er treden bloedingen op in meerdere organen, vooral in de longen. De ziekte verloopt meestal zeer snel.Soms wordt een konijn dood gevonden, zonder dat de eigenaar vooraf verschijnselen opgemerkt heeft. 

Besmetting: het virus wordt overgebracht via direct contact met andere konijnen, en indirect via besmette ontlasting, besmet voer (groenvoer "langs de weg geplukt"), besmette etensbakjes en drinknippels etc., en insecten. Hooi van bekende merken uit de dierenwinkel is waarschijnlijk veilig.

De ziekte wordt steeds vaker gezien ook bij konijnen die nooit buiten komen. U kunt namelijk ook zelf, na een wandeling op grasland, het virus aan uw schoenen mee naar huis brengen.

Welke konijnen komen voor enting in aanmerking en op welk tijdstip kan het best geënt worden?

  • Konijnen die in de zomer buiten komen ( de tijd dat er muggen zijn): Myxomatose en RHD.
  • Konijnen, die met andere konijnen in contact komen of met gebruiksvoorwerpen, die voor meerdere konijnen gebruikt worden (logees/ pensions etc): RHD en Myxomatose.
  • Konijnen die niet buiten komen: RHD

Leeftijd: Myxomatose vanaf een leeftijd van 4 weken, RHD vanaf 8 weken.

Dwergrassen (Pooltjes) worden alleen tegen het RHD-virus geënt daar zij vaak heftig op een Myxomatose-enting reageren.

De twee entingen worden meestal gecombineerd gegeven en moeten jaarlijks herhaald worden, bij voorkeur in april/mei. Is de kans op besmetting groot, dan wordt aangeraden de entingen ieder half jaar te geven.